Αξιοθέατα Δίπλα σας

Παρακάτω θα βρείτε μερικά κοντινά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε ενώ μένετε στο The Traditional Mansion!

Μόνο 5,4~5,9 χλμ μακριά

Φαράγγι Χα στην Ιεράπετρα

Το επιβλητικό Φαράγγι του Χα θεωρείται το ωραιότερο τεχνικό φαράγγι της Κρήτης. Σχηματίζεται στη δυτική πλευρά του Όρους Θρυπτής και μεταφέρει τα νερά που συγκεντρώνονται στο οροπέδιο της Θρυπτής στον ισθμό της Ιεράπετρας, τα οποία στη συνέχεια χύνονται στην παραλία της Παχειάς Άμμου. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται κάτω από το Βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας σε υψόμετρο περίπου 800μ, δίπλα στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ενώνει το μινωικό οικισμό της Βασιλικής με τη Θρυπτή. Η έξοδός του, που από μακριά θυμίζει μαχαιριά που έχει κόψει το βουνό στα δύο, βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ, δίπλα στο χωριό Μοναστηράκι.

Το φαράγγι είναι τεχνικό, δηλαδή στην κοίτη του σχηματίζει καταρράκτες και η διάσχισή του απαιτεί εξοπλισμό καταρρίχησης φαραγγιών και ειδική εκπαίδευση. Η πρώτη κατάβαση του έγινε το 1987 από τους Σταύρο ΛαζαρίδηΒλάση Χατζηπαναγιώτου και Χρόνη Αματζίδη. Το φαράγγι έχει ασφαλιστεί με ρελέ από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης. Έχει 33 καταβάσεις, με τη μεγαλύτερη να έχει ύψος 35μ. Το χειμώνα μέσα στο φαράγγι υπάρχουν πολλές λίμνες και αρκετές φυσικές τσουλήθρες. Το πλάτος του σε πολλά σημεία είναι μόνο τριάντα εκατοστά και σε άλλα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται κατακόρυφοι γκρεμοί σε ύψος από 200 ως και 400 μέτρα, αποκλείοντας οποιαδήποτε δυνατότητα διαφυγής από τα πλάγια. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού, χύνεται ο καταρράκτης από το παραφάραγγο του Μάστορα (215μ), ο οποίος είναι από τους ψηλότερους γνωστούς στην Ελλάδα κι αυξάνει την ποσότητα του νερού. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Φαράγγι Χα cretanbeaches.com

Μόνο 8,8 χλμ μακριά

Το σπίτι του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

Το καλοκαίρι του 1798 ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης πραγματοποίησε εκστρατεία του κατά των Μαμελούκων στην Αίγυπτο, ώστε να προστατεύσει το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή αλλά και να μπλοκάρει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες. Κατά το ταξίδι του στην Ανατολή λέγεται πως διέμεινε για ένα βράδυ σε ένα σπίτι στην Ιεράπετρα.

Κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, μέχρι το επόμενο πρωί και αφού είχε αναχωρήσει για τη συνέχεια του ταξιδιού, όταν οι άνθρωποι που τον φιλοξένησαν είδαν ένα σημείωμα που έγραφε στα Γαλλικά «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Η ιστορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο παραμένει πολύ έντονος ο θρύλος του Ναπολέοντα στην πόλη της Ιεράπετρας. Με μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, θα δείτε καταστήματα, ταβέρνες, κλπ να έχουν το όνομα Ναπολέων, λόγω αυτής της ιστορίας. Το σπίτι αυτό έχει αγοραστεί από τον δήμο της Ιεράπετρας και μπορείτε να το βρείτε στην συνοικία της Κάτω Μεράς, πολύ κοντά στο λιμάνι.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Το σπίτι του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα cretanbeaches.com

Μόνο 8,9 χλμ μακριά

Φρούριο Καλές Ιεράπετρας

Το Φρούριο Καλές κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα μ.Χ., για να προστατεύει τη πόλη της Ιεράπετρας από τους εχθρούς της. Το 1508 καταστράφηκε από σεισμό και από επιδρομές των Οθωμανών. Οι ζημιές του κάστρου δεν επιδιορθώθηκαν εντελώς, ίσως γιατί ήταν πολύ σοβαρές και δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα.

Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1647, το κάστρο επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Από αυτή την περίοδο κρατάει και το όνομα της Καλές, που αποτελεί παραφθορά του οθωμανικού «Κουλές», που σημαίνει πύργος.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Καλές στέκεται επιβλητικός στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο αλλά και να παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Φρούριο Καλές Ιεράπετρας cretanbeaches.com

Μόνο 12,8 χλμ μακριά

Λίμνη Μπραμιανών στην Ιεράπετρα

Η τεχνητή λίμνη Μπραμιανών κατασκευάστηκε το 1986 για να καλύψει τις ανάγκες καλλιέργειας 30.000 στρεμμάτων της Ιεράπετρας. Βρίσκεται 5 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη, στο δρόμο που ενώνει την Ιεράπετρα με την Καλαμαύκα. Η λίμνη έχει έκταση 1050 στρέμματα και χωρητικότητα 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάνοντας την τον τρίτο μεγαλύτερο υγρότοπο της Νότιας Ελλάδας, μετά το φράγμα Ποταμών Αμαρίου και το Φράγμα Αποσελέμη. Το νερό της προέρχεται κυρίως από τις πήγες στο Κεφαλοβρύσι Καλαμαύκας, από τον ποταμό Κρυγιό που έρχεται από το Σελάκανο και τις Μάλλες, από τις πήγες της Μαλάβρας αλλά και από τις πηγές στο φαράγγι του Κόρακα Μεσελέρων.

Η τεχνητή αυτή λίμνη σε μια τόσο «διψασμένη» περιοχή, σύντομα έγινε ένας σπουδαίος υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών πουλιών. Σήμερα, προσελκύει τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (2011), πάνω από 218 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, αριθμός πολύ μεγάλος για μια νέα λίμνη. Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν στο χαρακτηρισμό των Μπραμιανών ως προστατευόμενη περιοχή.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Λίμνη Μπραμιανών cretanbeaches.com

Μόνο 24,8 χλμ μακριά

Νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι

Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Είναι μια επίπεδη νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους άρκευθους και τα θαμνοκυπάρισσα και τα εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια που δίνουν στην λευκή άμμο μια ροζ απόχρωση. Οι Γεραπετρίτες λατρεύουν το νησί αυτό και το ονομάζουν απλά «Νησί». Λέγεται ότι πριν από χρόνια ο Gianni Agnelli, ο πρόεδρος της Ferrari, ήθελε να αγοράσει το νησί για να το κάνει τουριστικό θέρετρο.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Nήσος Χρυσή cretanbeaches.com

Μόνο 33 χλμ μακριά

Φαράγγι Ρίχτη

Το Φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Λασιθίου, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Το μονοπάτι που το διασχίζει ξεκινάει βορειοανατολικά από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στη βραχώδη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρός. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή. Συγκεντρώνει τα νερά του υψώματος Δρυμιάς (918μ) του όρους Ορνό μέσω δύο βασικών ρεμάτων, του Λαχανά και των Μέσα Μουλιανών, τα οποία συνενώνονται κοντά στην αρχή του μονοπάτιού.

Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες με τα πόδια, ανάλογα το ρυθμό. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, όπου κατά την ανταλλαγή τον πληθυσμών (Ελλάδας –Τουρκίας) λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στη Σητεία για να φύγουν για την Τουρκία. Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, που αποτελεί μια όαση δροσιάς στην Ανατολική Κρήτη. Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια. Εντυπωσιακή επίσης παρουσία – αποτύπωμα του παρελθόντος – είναι οι παλιοί νερόμυλοι που συναντά ο επισκέπτης στο διάβα του.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Φαράγγι Ρίχτη cretanbeaches.com

Μόνο 68,3 χλμ μακριά

Φοινικόδασος Βάι

Το Βάι βρίσκεται 94 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24 χλμ ανατολικά της Σητείας. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο δάσος με Κρητικούς φοίνικες (Phoenix theophrastiι) – το όνομα του άλλωστε προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη φυσική αποικία φοινικόδεντρων στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς οι φοίνικες αποτελούν ξεχωριστό είδος που απαντάται κυρίως στην Κρήτη.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐ – Φοινικόδασος Βάι cretanbeaches.com

Λίγα λόγια για το σπίτι

Irene - Country House

Ένα παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Παπαδιανά 8 χλμ από την πόλη της Ιεράπετρας και 7.3 χλμ από την παραλία Παχειάς Άμμος. Ο επισκέπτης θα έχει την ησυχία και την ηρεμία που επιθυμεί απολαμβάνοντας την υπέρτατη θέα προς την φύση. Ένα πετρόχτιστο και φιλόξενο σπίτι με όλες τις ανέσεις είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να προσφέρει καταπληκτικές διακοπές.

Για οποιαδήποτε απορία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Κα. Άννα Δούνια (Κρατήσεις )
Phone : +30 698 121 2000

Στείλτε απευθείας μήνυμα